Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Journalistiek

Achtergrondverhaal voor Signaal, magazine van itsme en Breemes

On 12, nov 2013 | In Journalistiek, Magazines | By Jan Broeks

Itsme is specialist in elektro. Zo ook in België, waar Breemes onder de itsme-vlag opereert. Voor Breemes Signaal schreef ik een artikel over de nieuwe verlichting in de aanvoerhal van Veiling Borgloon.

Ware energieslurpers, die kwikdamplampen in de aanvoerhal. Dus wilde Veiling Borgloon maar wat graag iets anders. Dat is er nu, dankzij 230 nieuwe TL-armaturen. Die bezorgen de veiling een energiebesparing van meer dan 60%. Bovendien kunnen medewerkers de lichtintensiteit in elk van de vier zones sturen, wat neerkomt op een extra besparing van zo’n 10%.

In de regio Haspengouw groeit het fruit. Veel fruit. Het is dan ook hier, in het zuiden van de provincie Limburg, dat meer dan duizend telers uit de wijde omtrek hun producten naartoe brengen. Bessen, frambozen, kersen en aardbeien, maar ook tonnen appels en peren: het komt allemaal samen bij Veiling Borgloon. Vanuit Veiling Borgloon gaat het fruit, voorzien van het kwaliteitslabel Eburon, naar de afnemers. En dat altijd met de beste prijs voor de teler als uitgangspunt, benadrukt kwaliteitsmanager Kris Jans.

“Veiling Borgloon is een coöperatie. Dankzij die bundeling staan we economisch sterker en kunnen we het fruit tegen een goede prijs verkopen.” De veiling verkoopt het fruit aan warenhuizen. Ook gaat er veel naar het buitenland, al zorgt de coöperatie daar zelf niet voor. Kris: “Wij vermarkten het fruit van hieruit aan exporteurs. Zouden we die export zelf verzorgen, dan gaat dat ten koste van onze doelstelling voor de telers. Dat willen we voorkomen.”

Koeling
Voor het behoud van de kwaliteit van het vele fruit kan Veiling Borgloon niet zonder koeling. En laat juist dat nu de grootste kostenpost zijn, vertelt Kris. “Ga maar na: we hebben hier bijvoorbeeld te maken met het maandenlang koelen van grote hoeveelheden appels en peren. Daarvoor gebruiken we de Ultra Low Oxygen technologie. Goed voor het fruit, maar een flinke post op onze energierekening. Elektriciteit voor koeling omvat zo’n 90% van ons totale energieverbruik.”

Veiling Borgloon maakt dan ook volop werk van besparen. Niet alleen vanuit economisch, maar ook vanuit duurzaam oogpunt. De organisatie doet dat op basis van het Responsibly Freshkeurmerk van het Verbond der Belgische Tuinbouwcoöperaties. Dat keurmerk is niet verplicht, maar kent wel meerdere voorwaarden.

Een daarvan is deelname aan het Charter Milieu en Duurzaam Ondernemen Limburg van VOKA. Wie eraan meedoet, laat zien dat duurzaam ondernemen een wezenlijk onderdeel vormt van de bedrijfsvoering. Al geldt ook hier weer een aantal voorwaarden, vertelt Kris. “Het Charter kent tien thema’s. Voor certificering moet je er aan minimaal vier voldoen. En daarvan is duurzaam energiegebruik er één.”

70.000 watt
Nu staan de hallen van Veiling Borgloon niet het hele jaar door vol met fruit. Zonde dus, om de lampen er onnodig te laten branden. Zo ook in de aanvoerhal. Jarenlang hingen daar 156
energieslurpende kwikdamplampen. Elk goed voor zo’n 450 Watt, wat samen neerkwam op meer dan 70.000 Watt. Bovendien varieerde de lichtintensiteit per lamp, waardoor een goede
beoordeling van het fruit vaak lastig was. Dat kon en moest anders, vonden ze bij Veiling Borgloon. Dus ging de organisatie op zoek naar een passende oplossing – samen met Breemes.

“We kenden Breemes al langer”, vertelt Kris. “De medewerkers hadden ons al eens geholpen bij het uitzoeken en plaatsen van de sensoren in de hal voor onze heftrucks. Dankzij die sensoren branden de lampen er niet de hele dag. Ze gaan aan wanneer heftrucks onder de sensoren rijden en daarna binnen korte tijd automatisch weer uit.” Ook nu lag er voor Breemes dus een opdracht om mee te helpen besparen op energie. Al was die uitdaging nu wel wat complexer, benadrukt Benny Maris, hoofd Technische Dienst bij Veiling Borgloon.

“We wilden de lichtintensiteit kunnen sturen, om op die manier zo veel mogelijk voordeel van onze nieuwe oplossing te hebben. Breemes bleek hiervoor de juiste partij. De medewerkers zijn bereid mee te denken en zich te verplaatsen in iets abstracts als een veiling. Bovendien gaven ze ons tijdens de voorbereiding de juiste cijfers. Wij konden alles verifiëren en hadden zo snel een helder beeld.”

Subsidie
Inmiddels is het resultaat zichtbaar. Aan het plafond van de aanvoerloods hangen sinds het begin van dit jaar 230 TL-lampen van elk 101 Watt. Samen zorgen die voor een besparing van 60% ten opzichte van de oude armaturen. Dit na een investering van zo’n 65.000 euro, waarop Veiling Borgloon 10.000 euro subsidie kreeg van de energieleverancier.

De lampen hebben een kleursterkte die het daglicht heel dicht benadert. Wie vanuit de hallen naar de aanvoerhal loopt, ziet dat verschil meteen: het gelige licht van de ‘oude’ TL-lampen valt in het niet bij de lichtintensiteit in de aanvoerhal. “De lampen vallen inderdaad in de smaak”, vertelt Kris. “Telers zijn erg geïnteresseerd en vertellen ons dat ze thuis lang niet zulk mooi licht hebben. Dat zegt veel.”

Doordat ze zo energiezuinig zijn, dragen de lampen volop bij tot de reductie van CO2-uitstoot. Bovendien maken ze sturing mogelijk. Dit dankzij de vier zones waarbinnen de medewerkers zelf de lichtsterkte kunnen bepalen. De bediening gaat heel eenvoudig, via een gebruiksvriendelijk touchscreen. “Het ligt er dus maar net aan welk fruit hier binnenkomt”, vertelt Benny. “Afhankelijk van de aanvoer én het daglicht passen we het licht aan. Dankzij de sturing besparen we nog eens zo’n 10%. De flexibiliteit is de kracht van dit systeem.”

Hoge ROI
De nieuwe armaturen vormen het resultaat van een jaar voorbereiding. Een periode waarin Robert Koloszewski, technisch commercieel afgevaardige bij Breemes, meerdere oplossingen tegen het licht hield. “In eerste instantie waren zowel led- als TL-verlichting in beeld. In aanschaf lagen beide niet zo ver uit elkaar. Maar met de behoefte aan sturing had TL al snel het voordeel van een veel hogere return on investment. Die komt nu voor de veiling uit op maximaal vijf jaar.”

Voor de programmering en het ophangen en instellen van de lampen deed Robert een beroep op de expertise van Veko Lightsystems. “Het hele plaatje moest kloppen. Ik wilde niet dat de mensen hier zelf te veel omkijken hadden naar de installatie. Bovendien moest ook het materiaal gewoon in orde zijn. Veko kon aan die voorwaarden voldoen. En dat was volgens mij wel een juiste keuze, gezien het resultaat.”

UA-110565146-1